Η Αρχή της Ιστορίας μας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αθηνά Μαρνελάκη

Υπεύθυνη

Η Αθηνά Μαρνελάκη είναι απόφοιτη του ΑΤΕΙ Πατρών, του τμήματος της Λογοθεραπείας. Είναι εγγεγραμμένη στο Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος και έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Το 2022 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Τεχνολογίες της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας για την Εκπαίδευση» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Μέσα από τη διετή φοίτηση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα γνώρισε εκτενέστερα τον κλάδο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και μελέτησε καινοτόμους τρόπους χρήσης των νέων τεχνολογιών στην ειδική αγωγή. Η διπλωματική της εργασία χαρακτηρίστηκε πρότυπη και έκτοτε διατηρεί συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου για τη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων σε σχολεία, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Παράλληλα, από το 2017 έως το 2022 εργάστηκε σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών της Αθήνας ως παιδιατρική λογοθεραπεύτρια και εξειδικεύτηκε σε πρωτοποριακές θεραπευτικές μεθόδους που προσεγγίζουν ποικίλες διαταραχές παιδιών. Η προσέγγιση που ακολουθεί είναι play based καθώς πιστεύει πως το παιχνίδι στηρίζει τη συναισθηματική ανάπτυξη και αποτελεί τη βασικότερη πηγή μάθησης για όλα τα παιδιά ενώ είναι το πιο δυνατό κίνητρο απ’ όλα! Το 2021 παρακολούθησε κύκλο μαθημάτων με θέμα την παιδαγωγική προσέγγιση των σχολείων Reggio Emilia του εργαστηρίου συστημικής ψυχολογίας και παιδαγωγικής «Ροδάκινο» στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο μοντέλο εκπαίδευσης καλλιεργεί τις νοητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και ηθικές δυνατότητες των παιδιών μέσα από τις τέχνες και αναπτύσσει δημιουργικούς τρόπους έκφρασης. Η συγκεκριμένη προσέγγιση την εκφράζει απόλυτα και την εντάσσει και στη θεραπευτική διαδικασία. Επιπλέον, ακολουθεί ολιστική και πολύπλευρη αντιμετώπιση κάθε δυσκολιών στηρίζοντας πολύ το ρόλο των γονέων.
Το καλοκαίρι του 2022 στα πλαίσια Summer School εργάστηκε σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο των Χανίων ως υπεύθυνη του μαθήματος της εκπαιδευτικής ρομποτικής σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και έκτοτε ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες τεχνολογικές τάσεις στον κλάδο της ειδικής αγωγής.
Γυρίζοντας πίσω στον τόπο που αγαπά, επιθυμία της είναι να μεταδώσει τη γνώση που απέκτησε αυτά τα χρόνια και να σπείρει όλη την αγάπη που διαθέτει στα παιδιά μέσα από το δικό της ολοκληρωμένο χώρο θεραπειών. Το μότο που την ακολουθεί είναι: «Το να προσφέρεις έργο … είναι η καλύτερη επικοινωνία!»

Θεραπευτικά προγράμματα στα οποία έχουμε εξειδικευτεί:

 

1. TEACCH (Θεραπεία και Εκπαίδευση παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και Διαταραχές Επικοινωνίας)
2. ΜΑΚΑΤΟΝ (Πρόγραμμα ανάπτυξης επικοινωνίας με τη χρήση νοημάτων και συμβόλων)
3. Intensive Interaction (Εντατική Αλληλεπίδραση – Προσέγγιση βασισμένη στο παιχνίδι που σχεδιάστηκε για να αναπτύξει και να προωθήσει επικοινωνιακές και κοινωνικές συνθήκες σε άτομα με ελλείμματα στις παραπάνω δεξιότητες)
4. Original Play (Αυθεντικό Παιχνίδι – Προσέγγιση στην οποία χρησιμοποιείται η δύναμη του φυσικού παιχνιδιού και του ανθρώπινου σώματος ώστε να
ενεργοποιηθούν οι φυσικοί μηχανισμοί της ανάπτυξης και της υγείας)
5. Oral Placement Therapy (Θεραπευτική Μέθοδος που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ακουστικής, οπτικής και απτικής διέγερσης στο στόμα με στόχο τη βελτίωση της ομιλίας)
6. Κοινωνικές ιστορίες (Μέθοδος διδασκαλίας κοινωνικών δεξιοτήτων σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού)

7. SIMATA (Μέθοδος παρέμβασης σε παιδιά με αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία)
8. CBD Method-Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Ψυχοπαιδαγωγικό Μοντέλο που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας. Σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών σε παιδιά υψηλής λειτουργικότητας στο φάσμα του αυτισμού.)
9. Σεμινάρια Μυολειτουργικής Θεραπείας για την ενδυνάμωση του στοματοκινητικού μηχανισμού
10. PALIN PCI (Πρόκειται για μια μέθοδο αξιολόγησης και θεραπευτικής οργάνωσης που αφορά σε οικογένειες παιδιών προσχολικής ηλικίας που παρουσιάζουν τραυλισμό. Tο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος καταπιάνεται με την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των γονέων έτσι ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη ροή ομιλίας του παιδιού τους ποιοτικότερα, κατανοώντας παράλληλα την πολυπαραγοντική φύση της διαταραχής του τραυλισμού)
11. ΑΘΗΝΑ-ΤΕΣΤ (Διαγνωστικό μέσο για τη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά 5 έως 9 ετών)
12. Lego-based Therapy (Θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την κοινωνική ανάπτυξη με τη χρήση Lego)

Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης, ενημερωνόμαστε διαρκώς μέσω σεμιναρίων και συνεδρίων για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στον κλάδο της λογοθεραπείας όσο και άλλων επιστημών που σχετίζονται άμεσα με αυτή.