H τεχνολογία σήμερα έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της λογοθεραπείας, παρέχοντας στους λογοθεραπευτές καινοτόμα εργαλεία. Από λογισμικό για υποστήριξη σε εναλλακτική και επαυξητική τεχνολογία έως τις πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας. Τα εργαλεία σε αυτό το άρθρο μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της λογοθεραπείας με σύγχρονα εργαλεία και με αυτό τον τρόπο να γίνει πιο προσιτή σε άτομα που έχουν ανάγκη.
Πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα, εργαλεία και εφαρμογές της τεχνολογίας που χρησιμοποιώ και εγώ η ίδια στις συνεδρίες με τα παιδιά.
- Tablet
Ποιος θεραπευτής δεν χρησιμοποιεί στις μέρες μας tablet ως θεραπευτικό εργαλείο; Η αλήθεια είναι πως παρέχει ποικίλες επιλογές εκπαιδευτικών εργαλείων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Παρακάτω θα βρείτε παιχνίδια και εκδότες παιχνιδιών σε Apple Store και Google Play που τα χρησιμοποιούμε για θεραπευτικούς στόχους :
- Boom cards (εφαρμογή σε Apple store)
- Tiny tap (εφαρμογή σε Apple store)
- SpeakApp για ενίσχυση σύνταξης και γραμματικής (Apple store)
- MyFirstApp Ltd (δημιουργός εφαρμογών για παιδιά προσχολικής ηλικίας App Store)
- Innovative Investments Limited (δημιουργός εφαρμογών για παιδιά προσχολικής ηλικίας App Store)
- AppQuiz (δημιουργός εφαρμογών για παιδιά προσχολικής ηλικίας Google Play)
- Dream Oriented (δημιουργός εφαρμογών για παιδιά προσχολικής ηλικίας Google Play)
- Stop-motion video app
Μια αγαπημένη μας δραστηριότητα με τα παιδιά είναι να φτιάχνουμε μικρές ιστορίες με θεματολογία που δουλεύουμε εκείνη την περίοδο. Στις ιστορίες μας μπορούμε να επιλέξουμε από φυσικά υλικά μέχρι lego, κουκλάκια αυτοκινητάκια, φρούτα οτιδήποτε μας εμπνέει εκείνη την στιγμή. χτίζουμε λεξιλόγιο, σημασιολογία, φαντασία, σειροθέτηση, κατανόηση εννοιών, χρονική αλληλουχία, περιγραφή και αφήγηση ιστορίας.
- Ψηφιακά εργαλεία δημιουργίας κουίζ, κρυπτόλεξων, ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής όπως:
- Kahoot
- Quizlet
- Edpuzzle
- Genially
- Learning apps
Εφαρμογές και Application και για παιδιά με σοβαρές αναπηρίες
- Εφαρμογές και λογισμικά εναλλακτικής και επαυξητικής επικοινωνίας (AAC) για άτομα με δυσκολίες επικοινωνίας
Το Grid Player είναι μία εφαρμογή λογισμικού επαυξητικής τεχνολογίας. Είναι κατάλληλο για ένα ευρύ φάσμα ατόμων με δυσκολίες επικοινωνίας. Aπό άτομα που χρησιμοποιούν σύμβολα για να επικοινωνούν τις ανάγκες τους έως σε άτομα που γράφουν με κύριο βοηθό το πληκτρολόγιο. Είναι επίσης κατάλληλο για άτομα με ευρύ φάσμα αναπηριών, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής παράλυσης, της νόσου του κινητικού νευρώνα (ALS), του αυτισμού, της απραξίας, του τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού, του εγκεφαλικού και της κώφωσης. Περιέχει εικόνες καθημερινής χρήσης, ρήματα, συνδέσμους αλλά και πολλά ακόμη με τη βοήθεια συμβόλων και εικόνων. Με όλα αυτά μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ολοκληρωμένες προτάσεις, ερωτήσεις τύπου ποιος, τι, που, πότε, γιατί καθώς και δηλώσεις συναισθημάτων ή αιτήματα. Μία ακόμη εφαρμογή επαυξητικής τεχνολογίας ανοικτού κώδικα για Google Play και App Store είναι η εφαρμογή Coughdrop που περιέχει παρόμοια σύμβολα και εικόνες.
Είναι τα κοινωνικά ανθρωπόμορφα ρομπότ το μέλλον και για τον δικό μας κλάδο;
- Κοινωνικά ρομπότ (Humanoid Robots)
Τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε αρκετά παραδείγματα χρήσης ανθρωποειδών ρομπότ τύπου NAO, KASPAR σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία ή με διαταραχές λόγου λόγω του γεγονότος ότι παρέχουν προβλέψιμες και απλές λειτουργίες για τα παιδιά. Επιπλέον, στον κλάδο της λογοθεραπείας η χρήση ενός ρομπότ ως βοηθητικού εκπαιδευτικού μηχανισμού θα μπορούσε να ανακουφίσει τον χρόνο και την προσπάθεια των θεραπευτών και της οικογένειας των παιδιών με δυσκολίες (Lee, Hyun, 2015). Τέλος, μία πρόσφατη έρευνα των Silvera-Tawil, Yates & Bradford το έτος 2021 παρουσιάζει ενθαρρυντικά στοιχεία για την χρήση των ανθρωποειδών ρομπότ και συγκεκριμένα του ΝΑΟ ρομπότ στην ανάπτυξη και ενίσχυση λεκτικής επικοινωνίας σε παιδιά με αυτισμό ή καθυστέρηση ομιλίας και λόγου. Ωστόσο, είναι ένα εργαλείο όχι και τόσο προσιτό για ιδιώτες επαγγελματίες.
- VR Αpps
Η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι μια τεχνολογία αιχμής που είναι ολοένα και πιο δημοφιλής και στον τομέα της λογοθεραπείας. Το VR παρέχει ένα προσομοιωμένο περιβάλλον όπου οι λογοθεραπευτές συνεργάζονται με τους πελάτες τους για να εξασκήσουν δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Έτσι, αυτή η τεχνολογία είναι ικανή να βοηθήσει τους πελάτες με κοινωνικό άγχος ή γλωσσικές διαταραχές να εξασκήσουν κοινωνικές δεξιότητες και να χτίσουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.
To 3d printing είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο τεχνολογίας
- 3D printing
Η 3D Printing είναι μια συναρπαστική τεχνολογία που δημιουργεί τρισδιάστατα αντικείμενα. Τα αντικείμενα κατασκευάστηκαν με εξώθηση ενός υλικού (π.χ. πλαστικού) στρώμα προς στρώμα σε μια επιφάνεια εκτύπωσης. Το Κέντρο Μελετών Αλφαβητισμού και Αναπηρίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανέπτυξε ένα σύνολο αντικειμένων που εκτυπώνονται εύκολα σε 3D. Για παράδειγμα, αυτά τα αντικείμενα βοηθούν στη διδασκαλία του βασικού λεξιλογίου των ατόμων με σοβαρές γνωστικές αναπηρίες όπως «πάω», «θέλω», «δεν».
- Lego Education (We Do)
Mε την εκπαιδευτική ρομποτική μπορούμε να ενισχύσουμε τη γλωσσική ανάπτυξη και να δουλέψουμε πάρα μα πάρα πολλούς θεραπευτικούς στόχους. Λογική και κριτική σκέψη, υπολογιστική σκέψη, αναλυτική σκέψη, μαθηματική σκέψη, προσοχή και αντίληψη, κοινωνικοποίηση, φαντασία, γλωσσικές έννοιες, χρονική αλληλουχία, κατανόηση εντολών και πολλά άλλα. Τα παιδιά, μαθαίνουν έτσι τις βασικές αρχές του Προγραμματισμού. Ακόμη, μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα, να συνεργάζονται και να κατασκευάζουν απλά αλλά και περίπλοκα μοντέλα που διαθέτουν εύκολες στην εκμάθηση μηχανές όπως γρανάζια, τροχαλίες, μοχλούς, κοχλίες και ρόδες μέσα από διαδραστικά και ολοκληρωμένα projects. Αναμφισβήτητα, όλα αυτά ενθουσιάζουν τους μικρούς μας φίλους!